ODS 13: Acció climàtica


Objectiu 13: Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes 


Actualment, les emissions de gasos d'efecte hivernacle són un 50 % superiors a les de 1990 i continuen augmentant. El canvi climàtic és un procés global, i les mesures pal·liatives locals no el poden aturar. A llarg termini, només una reducció a escala planetària d'emissions pot reduir-ne els efectes, tot i que el temps de resposta del clima no és immediat. A curt termini, l’adaptació efectiva a l’escalfament global passa per una gestió dels recursos hídrics que permeti reduir la vulnerabilitat de les comunitats i desenvolupar mecanismes de resiliència climàtica, per exemple, en els sistemes de producció d’aliments. Una gestió eficient de l'aigua és una solució poderosa per adaptar-se als impactes del canvi climàtic. En aquest context, l'ODS 13 proposa:


  • Enfortir la resiliència i la capacitat d’adaptació als riscos relacionats amb el clima i els desastres naturals a tots els països.

  • Incorporar mesures relatives al canvi climàtic en les polítiques, les estratègies i els plans nacionals.

  • Millorar l’educació, la conscienciació i la capacitat humana i institucional en relació amb la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a aquest, la reducció dels efectes i l’alerta primerenca.

  • Complir el compromís dels països desenvolupats que són part de la Convenció marc de les Nacions Uni­des sobre el canvi climàtic d’assolir, l’any 2020, l’objectiu de mobilitzar conjuntament 100.000 milions de dòlars anuals, procedents del conjunt de les fonts, a fi d’atendre les necessitats dels països en desenvolupament respecte de l’adopció de mesures concretes de mitigació i la transparència en l’aplicació, i posar en ple funcionament el Fons verd per al clima capitalitzant-lo com més aviat millor.

  • Promoure mecanismes per a augmentar la capacitat de planificació i gestió eficaces en relació amb el canvi climàtic als països menys avançats i als petits estats insulars en desenvolupament, centrats concretament en les dones, persones joves i comunitats locals i marginades. 






Potser t'agraden aquestes entrades