Objectiu 15: Els ecosistemes terrestres


OBJECTIU 15: Gestionar sosteniblement els boscos, lluitar contra la desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres i aturar la pèrdua de biodiversitat 


Vetllar per la conservació, el restabliment i l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres vol dir gestionar sosteniblement els boscos, lluitar contra la desertificació, evitar la degradació de les terres i aturar la pèrdua de biodiversitat protegint els hàbitats i les espècies amenaçades. D'una banda, és necessari proporcionar incentius als països perquè promoguin una gestió sostenible del territori. De l'altra, cal posar en pràctic actituds com el consum responsable. No s’ha d’oblidar que els boscos, i la natura en general, també són importants per a l’esbarjo i el benestar personal. En moltes cultures, els paisatges naturals estan estretament associats a valors espirituals, creences religioses i ensenyaments tradicionals que s’han de conservar. És per això que l'ODS 15 proposa:


  • Vetllar per la conservació, el restabliment i l’ús sostenible dels ecosis­temes terrestres i els ecosistemes interiors d’aigua dolça i els serveis que proporcionen, en particular els boscos, els aiguamolls, les muntanyes i les zones àrides, d’acord amb les obligacions marcades pels acords internacionals.

  • Promoure la gestió sostenible de tots els tipus de boscos, posar fi a la desforestació, recuperar els boscos degradats i incrementar substancialment la repoblació forestal i la reforestació a escala mundial.

  • Lluitar contra la desertificació, rehabilitar les terres i els sòls degradats, incloses les terres afec­tades per la desertificació, la sequera i les inundacions, i procurar assolir un món neutral quant a la degradació de les terres.

  • Vetllar per la conservació dels ecosistemes muntanyosos, incloent-hi la biodiversitat, a fi de millorar-ne la capacitat de proporcionar beneficis essencials per al desenvolupament sostenible.

  • Emprendre accions urgents i significatives per a reduir la degradació dels hàbitats naturals, aturar la pèrdua de biodiversitat i, per a 2030, protegir les espècies amenaçades i evitar-ne l’extinció.

  • Promoure la participació justa i equitativa dels beneficis que es derivin de la utilització de recursos genètics i promoure l’accés adequat a aquests recursos, tal com s’ha acordat internacionalment.

  • Adoptar mesures urgents per a posar fi a la cacera furtiva i al tràfic d’espècies protegides de flora i fauna, i abordar la demanda i l’oferta il·legals de productes silvestres.

  • Adoptar mesures per a prevenir la introducció d’espècies exòtiques invasores i reduir-ne de forma significativa els efectes en els ecosistemes terrestres i aquàtics, i controlar o erradicar les espècies prioritàries.

  • Integrar els valors dels ecosistemes i de la biodiversitat a la planificació nacional i local i als processos de desenvolupament, així com a les estratègies i als informes de reducció de la pobresa.

  • Mobilitzar i augmentar de forma significativa els recursos financers procedents de totes les fonts per tal de conservar i utilitzar de forma sostenible la biodiversitat i els ecosistemes.

  • Mobilitzar un volum apreciable de recursos procedents de totes les fonts i a tots els nivells per a finançar una gestió forestal sostenible i proporcionar incentius adequats als països en desenvolupament perquè promoguin aquest tipus de gestió, en particular amb vista a la conservació i la reforestació.

  • Augmentar el suport mundial a la lluita contra la cacera furtiva i el tràfic d’espècies protegides, en particular augmentant la capacitat de les comunitats locals per a cercar oportunitats de subsistència sostenible. 



Potser t'agraden aquestes entrades